Formarea profesionala

Persoanele in cautarea unui loc de munca pot participa la programe de formare profesionala care sa le asigure cresterea si diversificarea competentelor profesionale in scopul asigurarii mobilitatii si reintegrarii pe piata muncii.

Programele de formare profesionala asigura, conform legii, initierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea si specializarea persoanelor in cautarea unui loc de munca.

Formarea profesionala a persoanelor in cautarea unui loc de munca se face tināndu-se seama de cerintele de moment si de perspectiva ale pietei muncii si in concordanta cu optiunile si aptitudinile individuale ale persoanelor respective. Formele prin care se realizeaza formarea profesionala a persoanelor in cautarea unui loc de munca sunt: cursuri, stagii de practica si specializare, precum si alte forme, in conditiile legii.
Accesul la programele de formare profesionala se face in urma activitatii de informare si consiliere profesionala sau de mediere. Programele de formare profesionala a persoanelor in cautarea unui loc de munca se organizeaza in mod distinct pe niveluri de pregatire si specializari, precum si pe categorii si grupuri de persoane.
Activitatea de formare profesionala a persoanelor in cautarea unui loc de munca se desfasoara pe baza planului national de formare profesionala elaborat anual de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Planul national de formare profesionala se aproba de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Finantarea activitatii de formare profesionala se face din bugetul asigurarilor pentru somaj, in baza indicatorilor stabiliti prin planul national de formare profesionala aprobat.

Beneficiaza de programe de formare profesionala in mod gratuit persoanele care :
a)        au devenit someri in sensul ca  nu au loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decāt valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, īn vigoare;
b)        nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de īnvatamānt;
c)        au obtinut statutul de refugiat sau alta forma de protectie internationala, conform legii;
d)        sunt cetateni straini sau apatrizi care au fost īncadrati īn munca sau au realizat venituri īn Romānia sau care au drept de munca pe teritoriul Romāniei, conform legii;
e)        nu au putut ocupa loc de munca dupa repatriere sau dupa eliberarea din detentie.
f)        desfasoara activitati īn mediul rural si nu realizeaza venituri lunare sau realizeaza venituri mai mici decāt valoarea indicatorului social de referinta īn vigoare si care sunt īnregistrate la agentiile pentru ocuparea fortei de munca

Serviciile de formare profesionala se asigura, gratuit, la cererea persoanelor angajate, cu acordul angajatorului, sau la cererea angajatorului, si pentru persoanele aflate īn urmatoarele situatii:
a) au reluat activitatea ca urmare a īncetarii concediului pentru cresterea copilului pāna la īmplinirea vārstei de 2 ani, respectiv 3 ani sau 7 ani īn cazul copilului cu handicap;
b) au reluat activitatea dupa perioada īndeplinirii serviciului militar activ;.
c) au reluat activitatea ca urmare a recuperarii capacitatii de munca dupa pensionarea pentru invaliditate.  Serviciile de formare se acorda in aceste cazuri daca cererea este formulata īn termen de 12 luni de la data reluarii activitatii persoanelor, o singura data pentru fiecare situatie.

Persoanele aflate īn detentie care mai au de executat cel mult 9 luni pāna la ultima zi de executare a pedepsei pot urma un program de formare profesionala organizat de agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cheltuielile necesare pregatirii profesionale fiind suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Persoanele care beneficiaza de servicii de formare profesionala gratuite si se īncadreaza īn munca, potrivit legii, pot beneficia īn continuare, pāna la finalizarea programului de formare profesionala īnceput, de serviciile de formare profesionala gratuite la care aveau dreptul daca nu s-ar fi angajat.

Persoanele aflate īn cautarea unui loc de munca, care beneficiaza īn mod gratuit de servicii de formare profesionala, au urmatoarele drepturi:
a) sa beneficieze de pregatire teoretica si practica pe toata durata cursului si sa sustina, gratuit, de cel mult doua ori examenul de absolvire la finalizarea acestuia;
b) sa beneficieze de rechizite si materiale de instruire si sa primeasca īn folosinta manuale;
c) sa beneficieze, daca este cazul, de echipament de protectie pe timpul instruirii practice;
d) sa beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregatire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport īn comun sau, dupa caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult 4 deplasari īn cursul unei luni, daca nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregatire, īn conditiile prevazute de reglementarile īn vigoare pentru salariatii institutiilor publice si regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegarii si detasarii īn alta localitate, precum si īn cazul deplasarii, īn cadrul localitatii, īn interesul serviciului, precum si de abonament gratuit pe mijloacele de transport īn comun pe traseul de la unitatea de cazare la unitatea de pregatire.
e) sa beneficieze de consultatii medicale, analize medicale si teste necesare frecventarii cursului.

Formele prin care se realizeaza formarea profesionala a persoanelor īn cautarea unui loc de munca se desfasoara avānd la baza standardele ocupationale recunoscute la nivel national, respectiv standardele de pregatire profesionala, aprobate potrivit legii.
Daca pentru anumite ocupatii sau meserii nu exista standarde ocupationale recunoscute la nivel national, respectiv standardele de pregatire profesionala, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca poate solicita unor persoane juridice de drept public sau privat proiecte de standarde ocupationale ori de pregatire profesionala, care vor fi aprobate potrivit legii.