Medierea muncii

Medierea muncii este activitatea prin care se realizeaza punerea in legatura a angajatorilor cu persoanele in cautarea unui loc de munca, in vederea stabilirii de raporturi de munca sau de serviciu.
Agentiile pentru ocuparea fortei de munca au obligatia de a identifica locurile de munca vacante la angajatori si a le face cunoscute persoanelor in cautarea unui loc de munca.
Serviciile de mediere pentru persoanele in cautarea unui loc de munca se acorda gratuit de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca si constau in:
a) informatii privind locurile de munca vacante si conditiile de ocupare a acestora prin publicarea, afisarea, organizarea de burse ale locurilor de munca;
b) mediere electronica având ca scop punerea automata in corespondenta a cererilor si ofertelor de locuri de munca prin intermediul tehnicii de calcul;
c) preselectia candidatilor corespunzator cerintelor locurilor de munca oferite si in concordanta cu pregatirea, aptitudinile, experienta si cu interesele acestora.

In vederea realizarii masurilor pentru stimularea ocuparii fortei de munca, agentiile pentru ocuparea fortei de munca au obligatia de a întocmi, pentru fiecare persoana in cautarea unui loc de munca, planul individual de mediere.

Pentru somerii care beneficiaza de indemnizatii de somaj, in conditiile prevazute de prezenta lege, participarea la serviciile de mediere, la solicitarea agentiilor pentru ocuparea fortei de munca la care sunt înregistrati, este obligatorie.
Somerii care nu beneficiaza de indemnizatii de somaj trebuie sa depuna o cerere la agentiile pentru ocuparea fortei de munca pentru a fi luati in evidenta in vederea medierii si, in cazul neincadrarii in munca, sa reînnoiasca cererea la 6 luni.

De servicii de mediere gratuite beneficiaza, la cerere, si persoanele care:
-        ocupa un loc de munca si, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia
-        nu au putut ocupa loc de munca dupa repatriere sau dupa eliberare din detentie

Incepand cu luna februarie 2013 Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a lansat Portalul Serviciul Electronic de Medierea Muncii care poate fi consultat la adresa  http://www.semm.ro .Acest instrument urmareste sa asiste persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, precum si angajatorii in identificarea personalului corespunzator, in conditii de securitate si confidentialitate .

Incepand cu luna iulie 2013 un alt instrument eficient si modern in activitatea de mediere a muncii il constituie Cardul Profesional European. Prin intermediul portalului www.card-profesional.ro se asigura transparenta si acces rapid la vizualizarea, modificarea sau actualizarea contului personal. Contul personal contine, intr-un mod personalizat, informatiile legate de locurile de munca si cursurile de formare disponibile.Sistemul pune la dispozitie o platforma de gestiune a ofertelor si cererilor pentru  locuri de munca atat pe piata nationala cat si UE, portofolii ce vor putea fi comunicate on-line atat detinatorilor de  carduri cat si ofertantilor si nu in ultimul rand facilitarea recunoasterii calificarilor profesionale la nivel european asa cum se prevede in DE nr.36/2005.